Marko Vucković

YMS tečajevi:

Hobby, Music Parade, Music Adventure, Six Strings Adventure

Školovanje:

Srednja glazbena škola Ferdo Livadić, Samobor, Međunarodna ljetna škola Youngmasters, Samobor, Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu 

Glazbena postignuća:

Marko Vucković rođen je u Zagrebu 1996., a gitaru je počeo svirati kao devetogodišnjak u Samoboru.  Srednju glazbenu školu Ferdo Livadić u Samoboru završio je pod mentorstvom profesorice Ivane Trogrlić.

Nakon mature u općoj gimnaziji Antuna Gustava Matoša u Samoboru i završnog solističkog koncerta u Galeriji Prica u Samoboru, Marko upisuje Agronomski fakultet sveučilišta u Zagrebu. Nakon tri godine studija, ipak odlučuje izaći na prijemni ispit glazbene pedagogije nakon kojeg 2018. godine upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu gdje je i diplomirao 2024. godine.

Prva glazbeno pedagoška iskustva stječe u Malom muzičkom ateljeu, u radionicama gitare i glazbenog vrtića. U ovim programima dolazi do izražaja njegova nadarenost i kreativnost, osobito u radu s predškolskim i ranim školskim uzrastom. Tijekom studija na agronomiji, Marko se u sklopu udruga (Mali muzički atelje, Klub učenika i studenata Samobor) i javnih ustanova (Pučko otvoreno učilište, Centar za mlade Bunker) bavi organizacijom raznih projekata.

Začetnik je i glavni organizator natjecanja mladih glazbenika Bunker acoustic koji je doživio već tri izdanja, a tri godine sudjeluje i u organizaciji natjecanja mladih klavijaturista I Iove synth. 2015. godine jedan je od osnivača GAGS-a (Gitarističkog Ansambla Grada Samobora) unutar kojeg se ističe izvođačkom, aranžerskom i skladateljskom djelatnošću.

2022. Godine dobitnik je treće nagrade na međunarodnom skladateljskom natjecanju u Monacu za skladbu Pour elle za klasičnu gitaru solo. Uz veliki broj nastupa gitarskog ansambla, ističe se nastup u Puli na dodjeli nagrada Camille Awards za najboljeg filmskog skladatelja koja se tada po prvi put dodjeljuje izvan Njemačke.

Marko se, također, bavi pisanjem autorskih pjesama s kojima se predstavio na dva festivala poezije – Vrazova ljubica i Izdanje festivala poezije u Stubičkim toplicama 2018. i 2019. godine, nakon kojeg je 2018. pozvan da istu pjesmu To nije kraj izvede samostalno u emisiji Dobro jutro Hrvatska.

Marko se, uz to, bavi pisanjem pjesama za druge izvođače (Jacques Houdek – Čudo je moguće) i autor je nekoliko kajkavskih popijevki izvedenih na Krapinskom festivalu 2022. i 2023. godine. 2021. godine osniva Woodstring trio gdje s kolegama s muzičke akademije izvodi i prerađuje popularnu i filmsku glazbu. Tijekom svog glazbenog obrazovanja, Marko je u dva navrata pohađao Međunarodnu ljetnu školu Youngmasters u Samoboru u razredima Petrita Çekua i Pedra Ribeira Rodriguesa.

Zahvaljujući svojoj muzikalnosti, konstruktivnom i sadržajnom pristupu glazbenom djelu te interesu za raznolike glazbene žanrove, Marko je 2014. godine zasluženo bio jedan od petero izabranih u programu Youngmasters Excellent. Njegova veza s Youngmastersom nastavlja se od 2016. do 2023. godine u produkcijskom timu festivala, kroz tehničku podršku, ali i kroz aranžiranje za gitarističke ansamble.

Marko 2021. godine počinje raditi za Yamaha Music School, gdje ubrzo postaje key teacher za programe Music Parade i Hobby, odnosno voditelj edukacije za buduće učitelje za rad s djecom ranog predškolskog uzrasta.