Glazba nas može usrećiti, rastužiti, vratiti neka draga sjećanja, može nas zabaviti, rasplesati i raspjevati, no jesmo li svjesni njenog utjecaja na zdravlje i razvoj, pogotovo u najranijoj dobi?

Brojna znanstvena istraživanja bavila su se utjecajem učenja i sviranja glazbe na razvoj djece, a većina ih je jedinstvena u zaključcima kako glazba ima itekako pozitivan efekt u svakom pogledu razvoja.

Istraživanje Sveučilišta u Kaliforniji otkrilo je kako sviranje instrumenta ubrzava razvoj mozga te povećava njegovu efikasnost. „Glazba stimulira slušni sustav koji je važan pri razvoju govora, ali i vještine čitanja te uspješne komunikacije“, istaknuto je.

Čitanje notnih zapisa, sviranje točnih tonova na instrumentima te pjevanje tekstova pjesama povezani su s dijelom mozga zaduženim za pamćenje. Studija iz 2011. dokazala je kako su u slušnim, vizualnim i memorijskim testovima glazbenici ostvarili bolje rezultate od ne-glazbenika.

Posebno važno bilo je istraživanje prof. Schellenberga sa Sveučilišta u Torontu koji je otkrio kako učenje glazbenih instrumenata povećava IQ. Šestogodišnjake je podijelio u tri skupine: prva je pohađala tečajeve klavira, druga dramske aktivnosti, dok treća skupina nije pohađala nikakve tečajeve. Na kraju je kod glazbene skupine primjećen značajaniji rast IQ-a, i to za čak tri boda! Njegova saznanja bila su poruka o važnosti kontinuiranog glazbenog odgoja te pozitivnom utjecaju učenja instrumenata na kognitivni razvoj.

Konačno, zajedničkim učenjem i muziciranjem razvijaju se timski duh, kreativnost i socijalne vještine što je posebno naglašeno i u kurikulumu Yamaha Music School. U zagrebačkoj podružnici škole koja svoja vrata otvara na jesen 2021., priliku i prostor za glazbeni razvoj, ali i razvoj uz glazbu dobit će djeca već od 1,5 godine života nadalje.

Bez obzira čuči li u vašem djetetu talent novog Davida Bowieja, Paula McCartneyja ili Lady Gage ili mu tek želite priuštiti nekoliko zabavnih sati tjedno, glazba je u svakom slučaju pravi odgovor – let’s play!

Polaznici koji se u periodu od 10. svibnja 2021. do 1. lipnja 2021. predbilježe za upis u neki od programa Yamaha Music School, ostvaruju pravo na 10 % popusta.